piątek, 4 maja 2012

Lekka sałatka z rostbefem i rukolą



No tak, blog miał być o ciastach, ale chyba mi wybaczycie jak podzielę się z Wami tematem wytrawnym.

Wiosna już zagościła u nas na dobre, a za drzwiami lato… 
Po zimowym letargu nasz organizm budzi się do życia, mamy wilczą ochotę na nowalijki, chcemy pomyślnie “przejść próbę kostiumu kąpielowego”, postanawiamy zrzucić parę centymetrów, które przybyły tu i tam, zaczynamy ćwiczyć, biegać, jeździć na czym się tylko da, zmieniamy sposób odżywiana, przechodzimy na dietę…  jednym słowem mamy tysiąc różnych postanowień na minutę)

Ja zmiany zaczynam od preferowanie lekkich, wiosennych i pełnych witamin dań. Dziś wybrałam sałatkę z rukoli, koktajlowych pomidorków i rostbefu- lekko I baaardzo smacznie) Rostbef, czyli krwista pieczeń wołowa z reguły jest podawana pokrojona w grubsze plastry, z jarzynka i w sosie własnym. Tym razem proponuję równie doskonały pokrojony w cieniutkie plasterki rostbef na zimno. Można go podać z ostrym sosem lub w lekkiej sałatce. Wybór należny do was….

Tym daniem dołączam się do akcji na Durszlaku “Gotowe do drogi”, wystarczy tylko zapakować nasza sałatkę do pojemniczka i już mamy świetne danie na lunch. Głodomorki dodatkowo zabierają żytnią bułeczkę…

Polecam


Lekka sałatka z rostbefem i rukolą

Składniki na oko, bo zależy od tego jak jesteśmy głodni (tak na 2 osoby):

200 g rostbefu pokrojonego w cieniutkie plasterki
Rukola
10 koktajlowych pomidorków
Do smaku: Sól, pieprz, koperek, czosnek , oliwa z oliwek
Umytę rukolę i pomidorki rozkładamy na talerzu, dodajemy rostbef i posypujemy przyprawami.  Gotowe! Super lekko, zdrowo i ekspresowo!

Oczywiście można zmienić sałatkę, dodać jakiś składnik np jajko ugotowane na twardo. Wariantów jest tyle ile podsunie Wam wyobraźnia…

Smacznego  



3 komentarze: