Zapraszam na pyszny lekki serniczek na Dzień Matki, podany na równie “pysznym” obrusiku wykonanym przez moją 6-cio latkę w przedszkolu. Technika stencil i parę muśnięć gąbką zaowocowały czerwoną różą specjalnie na maminy blog.
W zeszłym roku była torba na zakupy, a na niej odbite łapki mojej córci, które tworzyły kolorowe słonce.
Przedszkolne prezenty, coś z niczego, proste a tak chwytające za serce. Córcia jest dumna bo mamie podarowała piękną różę, a mama dumna, bo praca córci została uwieczniona na blogu.
Zapraszam na waniliowy serniczek.Tym razem dodałam ubite białka i wyszedł lekki jak pianka, gdy zależy Wam na bardziej zwartej konsystencji dodajcie całe jajka.
Bardzo polecam, bo schłodzony w lodówce smakuje pysznie.
Waniliowy lekki
sernik
Składniki na spód:
200 g ciasteczek
80 g stopionego masła/ margaryny Kasia
Masa serowa:
250 g serka mascarpone
250 g serka ricotta
skórka z 1 cytryny
100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy
2 jajka
2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa
Bita śmietana do ozdoby
Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut.
Masa serowa: ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodajemy oba serki, skórkę z cytryny i proszek budyniowy. W osobnym naczyniu ubijamy białka, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 ° C 35 min.
Składniki na spód:
200 g ciasteczek
80 g stopionego masła/ margaryny Kasia
Masa serowa:
250 g serka mascarpone
250 g serka ricotta
skórka z 1 cytryny
100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy
2 jajka
2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa
Bita śmietana do ozdoby
Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut.
Masa serowa: ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodajemy oba serki, skórkę z cytryny i proszek budyniowy. W osobnym naczyniu ubijamy białka, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 ° C 35 min.
Studzimy w
piekarniku przy uchylonych drzwiach. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na
całą noc. Przed podaniem polewamy polewą czekoladową i dekorujemy bita
śmietaną.
Smacznego
Smacznego
Wygląda świetnie, aż chciałoby się spróbować :)
OdpowiedzUsuńProsze sie czestowac)))
UsuńWyglada bosko :)
OdpowiedzUsuńZapraszam))
OdpowiedzUsuńNie przepadam za sernikiem, ale Twój wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMoze sie skusisz, bo lekki jak pianka))
Usuń