Powiem szczerze, że do zrobienia tego wybornego deseru natchnęło mnie zdjęcie Dusi i Jej crumble z rabarbarem. Ja i rabarbar nie lubimy się zbytnio, wiec użyłam samych truskawek, a do kruszonki dodałam zmielone orzechy laskowe.
Deser wyszedł super truper! Dla mnie najlepszy na
ciepło. Z reguły dodaję jeszcze sos waniliowy, ale tym razem nie zrobiłam bo
chęć spałaszowania truskawek wzięła górę))
Truskawkowy
crumble z orzechami – murowany sukces
Składniki na 6 kokilek:
Kruszonka:
130 g mąki pszennej
100 g mielonych orzechów laskowych
100 g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
100 g masła
500g truskawek
Połączyć
wszystkie sypkie składniki, dodać masło i wszystko pokruszyć. Umyte i pokrojone
w kosteczkę truskawki włożyć na spód każdej wysmarowanej masłem kokilki, lekko
posypać cukrem i przykryć kruszonką. Piec w 180 °C 25-30 min. Truskawki mają to
do siebie, że podczas pieczenia buzują i mogą nam pobrudzić piekarnik, dlatego
proponuję piec je na blaszce. Składniki na 6 kokilek:
Kruszonka:
130 g mąki pszennej
100 g mielonych orzechów laskowych
100 g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
100 g masła
500g truskawek
smacznego
Super, że to ja Cię natchnęłam :) Apetyczne zdjęcia, będę ja musiała zrobić z truskawkami:)
OdpowiedzUsuńDZiekuje za natchnienie!!! i za mile slowa!!))
UsuńMniam, crumble jest zawsze dobre :)
OdpowiedzUsuńKuchenny balagan, dobre zawsze i w kazdej postaci)) zapraszam
Usuńto połączenie musiało wyjść bosko!
OdpowiedzUsuńS.B boskie- to trafne okreslenie! jeszcze sie usmiecham, jak przypomne sobie ten smak) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzekałam na sezon truskawkowy, by wykorzystać ten przepis! :) Doczekałam się :), ostatnio robiłam tylko dla siebie i tak mi posmakowało, że dziś zrobiłam dla całej rodziny :). Wszyscy byli zachwyceni :).
OdpowiedzUsuńKinga
Kinga, baardzo sie ciesze, ze posmakowalo calej Rodzince) pozdrawiam))
Usuń