Po
raz pierwszy wzięłam udział w organizowanej przez Bożenę akcji “Ciasto na
niedzielę”. Tym razem wspólnie piekłyśmy kubeczkowe ciasto jogurtowe. Z chęcią
się przyłączyłam, bo to jedno z ulubionych mojej córki i kiedys bardzo często
gościło w naszym domu. Znałam je pod inną nazwą „Siedem kubeczków”, ponieważ
dokładnie 7 kubeczków ingrediencji potrzeba aby je upiec, nie licząc jajek i p.d.p.
Kubeczkowe
jogurtowe jest wyjątkowo miękkie i puszyste, oraz odpowiednio wilgotne, takie jak
lubimy. Bardzo proste w przygotowaniu. Do jego wykonania nie potrzeba nawet
wagi, ponieważ miarką jest kubeczek po jogurcie. Wesji jogurtowca jest bez liku;
pysznie smakuje bez dodatków, posypane cukrem pudrem, z owocami czy czekoladowymi
łezkami, z dodatkiem ulubionego likieru, przełożone kremem patissiere lub
nutellą.
Kubeczkowe
jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków
Cytuję przepis (orygiał na blogu „Sweet dreams”)
- 1 kubeczek 200 g jogurtu
- 1 kubeczek oleju
- 2 kubeczki cukru ( można nieco zmniejszyć tą ilość)
- 3 kubeczki mąki
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 gruszki lub inne owoce
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Do miseczki wyłożyć jogurt, kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju, wlać do miseczki z jogurtem, dodać jajka, rozbełtać łyżką.
Kubeczek po jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość cukru i mąki, wsypać do drugiej miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.
Ciasto wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki obrać, pokroić w kosteczkę, wymieszać z cynamonem, ułożyć na wierzchu ciasta. Piec około 45 minut w 180 st. C.
- 1 kubeczek oleju
- 2 kubeczki cukru ( można nieco zmniejszyć tą ilość)
- 3 kubeczki mąki
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 gruszki lub inne owoce
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Do miseczki wyłożyć jogurt, kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju, wlać do miseczki z jogurtem, dodać jajka, rozbełtać łyżką.
Kubeczek po jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość cukru i mąki, wsypać do drugiej miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.
Ciasto wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki obrać, pokroić w kosteczkę, wymieszać z cynamonem, ułożyć na wierzchu ciasta. Piec około 45 minut w 180 st. C.
Moja wersja
(poniżej) różni się trochę od oryginału. Użyłam 125 gr jogurtu, taki kubeczek
był moją miarką, a ciasto wykonałam jak babkę, przy użyciu miksera. Wszystkie
produkty miały temperaturę pokojową, a jogurt wyjęłam z lodówki 2 h przed
przystąpieniem do pieczenia.
1 kubeczek 125 g jogurtu waniliowego
1 kubeczek oleju( niepełny)
1 3/4 kubeczka cukru
2 kubeczki mąki pszennej
1 kubeczek oleju( niepełny)
1 3/4 kubeczka cukru
2 kubeczki mąki pszennej
1 kubeczek skrobi ziemniaczanej lub
kukurydzianej
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
1 duża gruszka
Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem, stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na zmniejszonych obrotach miksera. Następnie dodajemy olej, jogurt, mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i pokrojoną w kostkę gruszkę.
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
1 duża gruszka
Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem, stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na zmniejszonych obrotach miksera. Następnie dodajemy olej, jogurt, mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i pokrojoną w kostkę gruszkę.
Ciasto
wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy (23 cm) z kominkiem i wstawiamy do nagrzanego do 170 ° piekarnika,
pieczemy przez ok. 50 minut do tzw suchego patyczka. Ciasto studzimy na kratce,
przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Razem ze mną piekły:
Asia- http://grunttoprzepis.blogspot.com/…/ciasto-jogurtowo-grusz…
Bożena Mdk- http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/.../ciast.
Asia- http://rozowakuchnia.blox.pl/.../Ciasto-jogurtowe-z...
Dorota-http://doowa.blogspot.com/.../jogurtowe-ciasto-z-jagodami...
Iwona/Ola- http://izioni-smaki.blogspot.it/2015/03/ciasto-kubeczkowe.html#more
Bożena Mdk- http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/.../ciast.
Asia- http://rozowakuchnia.blox.pl/.../Ciasto-jogurtowe-z...
Dorota-http://doowa.blogspot.com/.../jogurtowe-ciasto-z-jagodami...
Iwona/Ola- http://izioni-smaki.blogspot.it/2015/03/ciasto-kubeczkowe.html#more
Aronia- http://cafeamaretto.blogspot.it/2015/03/ciasto-kubeczkowe-z-brzoskwiniami.html
Miraga- http://cafeamaretto.blogspot.it/2015/03/ciasto-kubeczkowe-z-brzoskwiniami.html
Wow..ale pysznie wygląda Twoje ciacho..możliwe ze trzeba robic mikserem i będzie puszyste ...bo moje takie nie było..Dziękuję za wspólne pieczenie i zapraszam ponownie..
OdpowiedzUsuńFajne zmiany, ciasto wygląda super, dziękuję za pyszne pieczenie i do nastepnego.
OdpowiedzUsuńOj, jak ja lubie takie proste ciasta!
OdpowiedzUsuńI nawet wagi nie trzeba wyciagac!
:)
Super są takie ciasta.Delikatne i puszyste;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie i moim zdaniem Twoje ciasto wyglada najlepiej i na bardzo puszyste u mnie wyszło bardziej zbite choć też smaczne widać Twoja wersja jest lepsza :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspolne pieczenie i mile slowa :-) Pamietam, ze to ciasto zawsze wyrabialam mikserem, dlatego jest puszyste jak babka, ale i odpowiednio wilgotne. Juz szykuje sie na nastepne wspolne wypiekanie na niedziele...
OdpowiedzUsuń@Kasia, polecam bardzo, nie zawiedziesz sie)
@Naturale metody, swieta racja! Dodaj Twoje ulubione owoce, takie bardziej wyraziste beda super pasowac....
Dzięki za wspólne pieczenie :) Ja z kolei robiłam z większej porcji (250g jogurtu i proporcjonalnie więcej pozostałych składników). Nie używałam miksera, wszystko zamieszałam jedynie kilka razy łyżką, ale ciasto też wyszło bardzo puszyste i wilgotne - tak więc sprawdziłam namacalnie że użytek miksera nie wpływa na puszystość :) Do następnego Wspólnego Kucharzenia! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :) Ciasto wygląda znakomicie, a dodanie owoców do środka to lepszy pomysł. Następnym razem tak włsnie zrobię :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję również za wspólne pieczenie. W takiej tortownicy z kominem wygląda super.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZmniejsza się tę ilość, a nie tą ilość ;))). Niemniej, przepis ciekawy ;)
OdpowiedzUsuńFajnie to wygląda. Tego typu produkty się ceni głównie, ze względu na ich naprawdę solidną ekologiczność.
OdpowiedzUsuń