poniedziałek, 30 marca 2015

Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta


Cotygodniowe pieczenie wraz z innymi blogerami stało się już tradycją. Powiem sczerze, że „Wypiekanie na śniadanie” wciąga tak bardzo, że z nieciepliwością czekam na temat kolejnego! W tym tygodniu padło hasło: „Chlebek ze szpinakiem i serem feta”. Miałam tylko jeden dylemat, nie wiedziałam jak taki chlebek przyjmie moja „ fanatycznie drożdżowo-pizzowa” rodzina. W ostateczności stanęło na tym, iż szpinak i ser będzie, ale w cieście drożdżowym, zaplatanym w warkoczyk. Z góry wiedziałam, że córki będą kręcić nosem, więc dla nich wersja z włoską mortadellę i żółtym serem emmentaller.
Obie wersje polecam bardzo, sa idealne na ciepłą kolację, wycieczkę lub piknik.
Teraz patrząc na cuda dziewczyn, trochę żałuję, że nie zdecydowałam się na oryginalną wersję. Nic, na pewno nadarzy się okazja do powtórki. Oryginalny przepis podaję na końcu.  


Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta

Składniki na dwa spore warkoczyki:
 300 g mąki pszennej chlebowej
 300 g mąki manitoba
 250 ml ciepłego mleka
 100 ml wody
 50 gr miekkiego masła
 1 jajko
 7 g suchych drożdży (ok. 18g świeżych)
 1 1/2 łyżeczki soli
 1 łyżeczka cukru

na nadzienie:
300 g świeżego szpinaku baby( jeśli mamy zwykły, wystarczy drobniej pokroić)
½ cebuli
szczypta oregano
100 g sera feta
50 g startego sera parmezan
1 łyżka oleju

150 g włoskiej mortadelli
100 g żółtego sera

1 jajko
1 łyżka sezamu

Wszystkie składniki (oprócz wody i mleka) powinny miec temp. pokojową.
Obie mąki przesiewamy przez sitko. Dożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy dwie łyżki mąki i cukier. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.  Gotowy zaczyn łączmy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto powinno być elestyczne i nie kleić się do rąk. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywmy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h.


Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy cebulkę na złoty kolor, dodajemy umyty, osuszony szpinak i smażymy do czasu aż zwiędnie. Gdy ostygnie wyciskamy nadmiar płynu i łączymy go z ziołami.
Mortadellę i ser kroimy w kostke.


Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na pół. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i nadajemy mu kształt okręgu. Okrąg, w myślach dzielimy wzdłuż, na trzy równe części. Na środek, wzdłuż rozkładamy odciśnięty szpinak, posypujemy rozkruszonym serem feta i parmezanem. Wolne brzegi ciasta kroimy po skosie na paski o szerkości ok. 3 mc. Dolny i górny brzeg zakładamy na nadzienie, a paski układamy po skosie jak warkoczyki.
Analogicznie postępujemy z drugim nadzieniem.

Gotowe warkocze odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia( ok. 30 minut). Przed wstawieniem po piekarnika warkocze smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy parmezanem.
Pieczemy w nagrzanym do 200 ° piekarniku około 30 minut.
Odstawiamy na kratkę do przestygnięcia.
  



Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą
na podstawie książki Women's Weekly 
"The Baking Collection" 

1 łyżka oliwy
1 średnia cebula biała, posiekane drobno
300g szpinaku baby
1 łyżka świeżych liści tymianku
1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
300 g przesianej mąki pszennej
80g przesianej mąki razowej
120g grubo tartego parmezanu
250gml maślanki
1 jajko
60g sera fety pokruszonego
3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli do ciasta

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na patelni, smaż cebulę aż zmięknie, dodaj umyty, osuszony szpinak i smaż do czasu aż zwiędnie. Gdy ostygnie wyciśnij nadmiar płynu i połącz go z ziołami.
Rozgrzej piekarnik do 200' ( ja bym rozgrzała do 180' ) , wyłóż formę papierem do pieczenia.
Przesiej obie mąki do miski, wmieszaj połowę parmezanu, zrób dziurkę na środku mąkę i wbij w nią jajo, sól, proszek do pieczenia i dodaj maślankę. Zagnieć lepkie ciasto. Posyp stolnicę mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj na prostokąt 20cm x 30cm. Rozprowadź szpinak na cieście pozostawiając pasek 2 cm wzdłuż jednego dłuższego boku, posypać pokruszoną fetą, resztą parmezanu wierzch nadzienia szpinakowego i zrolować mocno. Umieścić na blasze. Za pomocą ostrego noża przekrawać wierzch ciasta na osiem plasterków nie przecinając do końca. Posmarować odrobiną maślanki i piec 40 minut . Ostudzić przed podaniem.

Piekli ze mną:
Marzena z bloga Zacisze kuchenne
Nina z bloga Gotuj sam 
Dorota z bloga Moje małe czarowanie
Jagoda z bloga Magia w kuchni
Joanna z bloga Grunt to przepis
Bernadeta z bloga Moj kulinarny pamietnik
Ewelina z bloga Stylowa kuchnia
Wielkanocne Smaki - edycja V

6 komentarzy:

  1. Kasiu i drożdżowe pięknie się prezentuje, ale spróbuj następnym razem oryginalnego przepisu - zaskoczy Cię zapewne:-) Dzięki za wspólne wypiekanie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena, masz racje! Piekne tw Wasze chlebki! Z pewnoscia je upieke... Dziekuje za wspolne pieczenie!

      Usuń
  2. Taki drożdżowy chlebek jest super, dziekuje za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczny dziękuję za wspólne wypiekanie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ładnie zapleciony. dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale :)
    Ja poproszę kawałeczek tego ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń