poniedziałek, 29 czerwca 2015

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką



Chyba już kończą się truskawki, a ja nic z nich nowego nie przygotowałam. Nadrabiam braki i zapraszam na pyszne drożdżówki z truskawkami.  Truskaweczki były wyjątkowo dorodne, słodkie i aromatyczne, w sam raz do ciasta. Puszyste drożdżowe ciasto, chrupiąca kruszonka i soczyste truskawki to kwintesencja idealnej drożdżówki. 
Zapraszam)


Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Składniki na 14 dużych bułeczek:
na ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml mleka 
18 g świeżych drożdży 
4 łyżki cukru
60 gr stopionego masła
2 jajka+ 1 jajko do posmarowania bułeczek
szczypta soli 

na nadzienie:
500 g truskawek
8 łyżeczek mączki migdałowej lub bułki tartej

na kruszonkę:
¾ szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
60 g zimnegoa masła

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki dwie godziny wcześniej.

Obie mąki przesiewamy. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki i 1/2 szkl. ciepłego mleka. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na około 15 min. Jajko i żółtko roztrzepujemy z resztą cukru. Masło topimy w garnuszku i lekko studzimy. Do miski z mąka dodajemy rozczyn z drożdży, jajka z cukrem i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto.
Formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5- 2 godziny.

Truskawki szybko myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem i odrywamy ogonki. 
Składniki na kruszonkę sypiemy do miski, rozcieramy zimne masło i zagniatamy kruszonke.


Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, nadajemy ksztalt prostokąta i składamy w kopertę w celu odgazowania. Prawy bok do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny. 
Ciasto dzielimy na 14 równych części. Pomocna tutaj jest waga, u mnie każdy kawałek ważył ok. 70 g. Formujemy bułeczki, kładziemy w pewnej odległości,  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do napuszenia. Dnem szklanki w każdej bułeczce robimy wgłębienie, do środka sypiemy pół łyżeczki zmielonych migdałów i układamy truskawki. Brzegi bułeczek smarujemy rozmąconym jajkiem, a całość obsypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku 22-25 minut.












8 komentarzy:

  1. Drożdżowe, owoce i kruszonka...raj! Uwielbiam drożdżówki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy ten dołek w bułce robimy przed wyrisnieciem czy już po wyrośnieciu

    OdpowiedzUsuń
  3. You make it enjoyable and you continue to care for to keep it smart.

    OdpowiedzUsuń
  4. Impressive website. Numerous helpful tips in this article. Excellent activity!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pretty section of content. You can definitely see your skills in the paintings you write

    OdpowiedzUsuń