Hellooooo summer! Pierwszy dzień lata przywitaliśmy bardzo leniwym porankiem i nadzwyczaj zdrowym posiłkiem. Było pysznie, zdrowo i kolorowo; soczyste owoce pod chrupiącą, owsiano-orzechową kołderką, musniętą cynamonem i skropioną nitką miodu zapewniły nam śniadanie godne championów! Każdy wybrał odpowiadający własnym kupkom smakowym dressing: córki upierały się przy gałce lodów waniliowych, ale ostatecznie dostały naturalny, lekko słodki jogurt, tata mleczko kokosowe, a ja sojową śmietankę.
Szybko,
pysznie i zdrowo! Zapraszam!
Crumble z owocami pod kołderką z błyskawicznych
płatków owsianych
Składniki
na 2 porcje( forma 16x16cm):
na crumble:
80 g błyskawicznych płatków owsianych Kupiec
60 g zwykłych płatkow owsianych
¾ łyżki miodu
1/3 łyżeczki cynamonu
1 ½ łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego( może być również
słonecznikowy/rzepakowy)
50 g orzechów( u mnie rozdrobnione orzechy laskowe)
na miks owocowy:
400 g owoców( u mnie 300 g owoców leśnych i 100 g czereśni/
mogą być również owoce mrożone)
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej( ziemniaczanej lub ryżowej)
1 łyżka miodu( w zależnosci od kwaskowości owoców)
¼ łyżeczki cynamonu
Owoce szybko myjemy pod bierzącą wodą, osuszamy. Z czereśni
usuwamy pestki. Wsypujemy na naczynia, dodajemy skrobię, miód i cynamon. Mieszamy.
Dzięki dodatkowi skrobi sok, który puszczą owoce w czasie pieczenie zamieni się
w pyszny, gęsty sosik.
W innym naczyniu mieszamy wszystkie składniki na crumble.
Rozdrabiamy w palcach, tak aby powstało coś w rodzaju kruszonki.
Do żaroodopornego naczynia przekładamy owoce( wraz z
sokiem, który puściły), obficie posypujemy owsianą kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekamy
przez 35 minut. Czekamy aż troszkę ostygnie, podajemy z jogurtem.
Mniam! Crumble to mój ulubiony letni deser :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńTeż upierałabym się przy lodach ;) Pycha!
OdpowiedzUsuń