Oto prosty, a
zarazem wyborny przepis na letni makaron- pasta alla Norma. Pasta alla Norma (symbol
Katanii) jest chyba najbardziej znanym makaronem z dodatkiem pomidorów i
bakłażanów w kuchni sycylijskiej.
Nazwa jej pochodzi
od znanej opery Vincenzo Belliniego pod tym samym tytułem. Otóż, wieść
głosi, że artyści występujący w tej operze tak się zachwycili tą prostą i
wyśmienitą potrawą, że po skosztowaniu jej wykrzyknęli: “Przecież to Norma!!”-
wyrażając w ten sposób swój zachwyt nad jej perfekcją. Z tego właśnie powodu
dla mieszkańców Katanii nazwa ta jest symbolem doskonałości.
W oryginalnym
przepisie dodaje się słoną ricottę, ja zastąpiłam ją parmezanem, a od siebie
dodałam prażone orzeszki pinii i listki cytrynowego tymianku zamiast bazylii.
Ale i tak wyszła pyszna!!
Do smażenia
bakłażana użyłam oliwy Naturale Monini,która jest szczególnie zalecana do
smażenia, gdyż jest bardziej odporna na wysokie temperatury. Zauważyłam, że
przy jej użyciu smażone potrawy mają ładny złocisty kolor, są lekkie i
chrupiące. Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku ” Z oliwą
z oliwek można…”.
Polecam serdecznie!
Polecam serdecznie!
Pasta alla Norma
Składniki na 4
osoby:
320 g makaronu ( u
mnie Casarecce)
1 duży, okrągły bakłażan
1/2 ząbka czosnku
20 koktajlowych pomidorków
listki tymianku, parmezan, sól, pieprz do smaku
1 lt oliwy Naturale Monini do smażenia
2 łyżki Oliwy extra vergine Delicato
1 duży, okrągły bakłażan
1/2 ząbka czosnku
20 koktajlowych pomidorków
listki tymianku, parmezan, sól, pieprz do smaku
1 lt oliwy Naturale Monini do smażenia
2 łyżki Oliwy extra vergine Delicato
Bakłażan myjemy,
kroimy w kosteczkę, kładziemy na sitku i posypujemy solą. Zostawiamy na ok 30
min, aż puści gorzki sok. Po tym czasie płuczemy i osuszamy papierowym
ręcznikiem. Ja nie miałam tyle czasu i ten krok pominęłam i faktycznie mój
bakłażan był troszkę gorzkawy.
Bakłażan smażymy w głębokim tłuszczu do lekkiego zbrązowienia i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
Bakłażan smażymy w głębokim tłuszczu do lekkiego zbrązowienia i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
Na suchej,
teflonowej patelni prażymy orzeszki pinii. Na osobnej patelni na 2 łyżkach oliwy extra vergine Delicato dusimy(2/3 min) pomidorki przekrojone na pól, dodajemy czosnek,
sól i pieprz do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy 2 łyżki wody w której
gotuje się makaron.
Gotujemy makaron al
dente( u mnie 10 mni). Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na
której dusiły się pomidorki, dodajemy bakłażan i delikatnie mieszamy. Na sam
koniec posypujemy startym parmezanem, ziołami i orzeszkami pinii.
Polecam serdecznie,
bo pyszne!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz