Już nie raz się przekonałam, że stare przepisy często okazują się najlepsze. Tak tez było w przypadku paczków z dodatkiem ziemniaków. W tym karnawale to one wiodły prymy. Może skusicie się i waśnie te usmażycie na zbliżający się tłusty czwartek?
Dodatek ziemniaków sprawia, że dłużej zachowują świeżość. I takich paczków właśnie szukałam. Te tradycyjne najlepiej smakują, gdy są bardzo świeże. Te z tłuczonymi ziemniakami, nawet na drugi dzień są puszyste i wilgotne, ale nie mokre. Sam smak ziemniaków nie jest wyczuwalny, choć czuje się, że są nie samą mąka.
Z ciastem pracuje się bardzo łatwo. Ponieważ użyte ziemniaki są jeszcze cieple, szybko rośnie, a tym samym skraca się czas oczekiwania. Użyłam mąki manitoba, z dużą zawartością białka. Taka mąka nadaje ciastu dużą sprężystość. Można również użyć mąki tortowej.
Polecam bardzo, jako lżejszą alternatywę dla tradycyjnych paczków.
Przepis z tej strony: click
Pączki ziemniaczane
Składniki na ok. 30 średnich paczków:
1/2 kg mąki + mąka do podsypania( u mnie tradycyjnie manitoba)
1/2 kg ugotowanychh ziemniaków ( najlepsze sa sypkie)
2 jajka
100 g masła
40 g drożdży
6 płaskich łyżek cukru pudru
8 łyżek mleka
2 łyżki spirytusu
domowe powidła lub twarda marmolada
1 ½ litra oleju do smażenia lub smalec wieprzowy
Cukier puder do posypania
Ziemniaki obieramy i gotujemy( można również ugotować w mundurkach). Przeciskamy przez praskę i do gorących dodajemy masło. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru pudru. Jajka roztrzepujemy w miseczce z pozostałym cukrem. Do lekko ciepłych ziemniaków dodajemy wszystkie składniki, wraz ze spirytusem i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i zwięzłe. Wkładamy do dużego garnka/miski( ciasto sporo urośnie), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Po tym czasie ciasto szybko wyrabiamy i lekko podsypujemy mąką. Dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm i szklanką wykrajamy koła o średnicy ok. 8 cm. Każdy placuszek lekko rozciągamy palcami, a na środek nakładamy powidła i dobrze sklejamy. Odkładamy na podsypany mąką blat złączeniem do dołu. Ciasto ze skrawków lekko wyrabiamy i formujemy kolejne pączki. Odstawiamy do lekkiego napuszenia (szybko rosną).
Rozgrzewamy olej do 175 °C i smażymy pączki na średnim ogniu z obu stron po parę minut, obracając przy pomocy patyczka do szaszłyków. Pączki wkładamy do tłuszczu, zlepieniem do dołu. Nie smażymy od razu dużej ilości paczków, ponieważ obniżymy tym temperaturę tłuszczu i paczki bardzo nim nasiąkną.
Wyjmujemy i osączamy na papierze kuchennym.
Lekko przestudzone oprószamy cukrem pudrem.
jestem ciekawa, jak smakują takie pączki :)
OdpowiedzUsuńKarmel-itka, milo mi Cie znowu goscic :-)
UsuńW smaku pączki są delikatne, wilgotne i puszyste. Czuje sie, ze cos tam jesze jest oprocz maki. Ja wiedzialam, ze tam sa ziemniaki, wiec chyba podswiadomie wyczuwalam ich smak. Jesli obawiasz sie smaku ziemniakow, mozna dodac otarta skorke z cytryny, czy pomaranczy. Moje dzieci nawet sie nie zorientowaly, ze byly "inne". Im bardziej zalezalo, aby trafic na te puste...
Na sam widok te pączki nie różnią się niczym od zwykłych, ale faktycznie skład jest całkowicie inny. Ja bardzo lubię jeszcze robić różnego rodzaju przepisy z https://basiazsercem.pl/ i staram się przede wszystkim momentami eksperymentować w kuchni. Jednak jakby nie było to zdecydowanie dania mączne jak dla mnie są najlepsze.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńThanks for sharing This is really inspiring and I love to read more about this.
OdpowiedzUsuńIt’s very simple to find out any matter on net as compared to books, as I found this post at this site.
OdpowiedzUsuńGod Bless you man. Have a nice day. Bye
OdpowiedzUsuńMerely wanna remark that you have a very nice internet site,
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńGreat web site! It looks really expert! Maintain the helpful job!
It’s always a pleasure to read this magnificent articles on this site. Thanks
OdpowiedzUsuńYou are among the top writers of this generation, Excellent blog, thanks.
OdpowiedzUsuńYou’re doing a great job Man, Interesting stuff to read here. Keep it up.
OdpowiedzUsuńImpressive! Thanks for giving me an idea here. Hoping for your success.
OdpowiedzUsuńThe text was neat and readable. Great blog. Thanks for blogging.
OdpowiedzUsuńIts really fun to read this. I enjoyed a lot. Great Article its really informative.
OdpowiedzUsuńYour Blog here is so wonderful. You're great just great! Cheers for this.
OdpowiedzUsuńWow, this post is pleasant, I will share this with my all friends and keep it up.
OdpowiedzUsuńThis is also a Very good article which I really enjoy reading. Keep writing, thankyou!
OdpowiedzUsuńYou offered a really lovely article!
OdpowiedzUsuńI'm delighted I found it in your post!
OdpowiedzUsuń