Na pyszne cynamonowe bułeczki zawsze jest pora. Te dzisiejsze dodatkowo wzbogaciłam groszkiem z gorzkiej czekolady. A czekolada i cynamon, to idealne polaczenie. Na koniec upieczone już bułeczki polukrowałam moim ulubionym lukrem cytrynowym, który ciekawie przełamywał ich słodycz.
Najlepsze są upieczeniu, choć równie dobrze obronią się na drugi dzień.
Bułeczki upiekłam w ramach akcji „Wypiekanie na śniadanie”. Przepis pochodzi z książki Erica Lanlarda Czekolada. Zmniejszyłam ilość składników o połowę i wyszło mi 18 średnich ślimaczków.
Bułeczki wyszły pyszne, puszyste i aromatyczne. Równie dobrze pracowało się z ciastem. Niestety nie dodałam pasty waniliowej, bo jej po prostu nie miałam.
Polecam.
Bułeczki cynamonowo czekoladowe
Składniki na 18 bułeczek:
Na ciasto
250ml ciepłego mleka
70g drobnego cukru
20g świeżych drożdży
100g stopionego, wystudzonego masła
2 łyżeczki pasty waniliowej(nie dodałam)
2 jaja
250g mąki pszennej
250g mąki manitoba lub innej z dużą zawartością białka
na nadzienie:
50g gorzkiej czekolady( u mnie groszek czekoladowy)
60g stopionego i wystudzonego masła
80g ciemnego cukru muscovado
2 łyżki cynamonu
Do posmarowania bułeczek:
1 jajko
1 łyżka mleka
na lukier:
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
( należy wyjąć je z lodówki około 2 h przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta)
Obie mąki przesiewamy.
Drożdże kruszymy do pól szklanki ciepłego mleka. Dodajemy łyżkę maki i łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Wyrośnięte drożdże dodajemy do usypanej na stolnicy maki i dodajemy resztę składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, powinno być lśniące i łatwo odchodzić od ręki.
Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 h.
Przygotowujemy nadzienie. Do miseczki wlewamy wystudzone stopione masło, cukier oraz cynamon. Mieszamy na gładką, łatwą do rozsmarowania pastę.
Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy, aby uwolnić znajdujące się w nim powietrze.
Wykładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm i wymiarach 30x55cm.
Na powierzchni ciasta łyżką lub łopatką rozsmarowujmy nadzienie. Równomiernie posypujemy czekoladowym groszkiem. Zawijamy ciasto w roladę, nie rozciągając go, zaczynając od dłuższego boku.
Kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 3,5cm( ja użyłam woskowanej nici dentystycznej, która świetnie się tu sprawdza). Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy 4 cm odstępy. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy 20/25 minut.
Przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy cukier puder i przefiltrowany sok z cytryny. Ucieramy na lukier. Smarujemy bułeczki zaraz po upieczeniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Razem ze mną wypiekały:
mistrzostwo świata!
OdpowiedzUsuńSlicznie dziekuje)
UsuńPrzesmaczna wersja z lukrem cytrynowym! Dzięki za wspólne wypiekanie i do następnego wkrótce :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się bosko, dzięki za udział w zabawie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie:-) I pierwsze zdjęcie - zachwycające:-)
OdpowiedzUsuńDziekuje Marzenko)) Widze, ze Ty rowniez rozwijasz skrzydla)))
UsuńFajne bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. Bułeczki i fotki super :)
OdpowiedzUsuńKasiu, robisz coraz ładniejsze zdjęcia- super ! Dziękuję za wspólne wypiekanie i do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńDziekuje wszystkim za wspolne chwile w wirtuanej kuchni) Do nastepnego wypiekania)
UsuńDzięki za wspólny samowity czas przy piekarniku :-).
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki na weekendowe śniadanie :) Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! Dziękuję za wspólny wypiek :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńWygląda absolutnie apetycznie. Wręcz można powiedzieć - robi smaka!
OdpowiedzUsuńPyszne i zdecydowanie do wykonania. Uważam, że mogę coś takiego zrobić.
OdpowiedzUsuńI really appreciate this blog, It means a lot for me,, Very interesting Thanks!!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńThis article give me a lot of inspiration. thank you for letting me see this information.
I appreciate this blog of yours. Post more good contents please, Thank you so much
OdpowiedzUsuńVery god info. Lucky me I discovered your blog by accident. I have book-marked it for later!
OdpowiedzUsuńI genuinely like your ideas.
OdpowiedzUsuńThanks for the excellent information for the plan.
OdpowiedzUsuńI am truly thankful to the owner of this web site who has shared this fantastic piece of writing at at this place.
OdpowiedzUsuń