niedziela, 26 kwietnia 2015

Kruche babeczki z budyniem



Kto nie zna kruchych babeczek z budyniem? To klasyka, która nigdy się nie nudzi.

Jak przez mgłę pamiętam ich smak. Mocniej w pamięci utkwiły obrazy: małej cukierni w odrapanej kamienicy, przeszklonej witryny z równo ustawionymi babeczkami i jakiegoś święta, bo na codzien ich się nie kupowało.

Dzięki Pawłowi i Magdzie, oraz facebookowej akcji „Wypiekanie na śniadanie”, mialam okazję przypomnieć sobie ich smak, a was zaprosić do ich upieczenia. Polecam, bardzo dobre: kruchutkie, pachnące i kuszące. Na jednej nie przestaniecie)


Kruche babeczki z budyniem

Składniki na około 24 babeczki:
Ciasto:
200 g mąki krupczatki
250 g mąki pszennej
225 g zimnego masła lub margaryny
80 g cukru pudru
4 żółtka
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

Budyń:
1/2 l mleka
60 g mąki pszennej
20 g mąki ziemnaczanej
4 łyżki cukru
4 żółtka
25 g masła
½ laski wanili lub cukier wanilinowy

Obie mąki przesiewamy. Ze wszystkich składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folić spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 h.
W tym czasie przygotowujemy budyń.
Do mało przypalającego się garnka wlewamy ok. 2/3 mleka, dodajemy masło, cukier, cukier wanilinowy( lub ziarenka z laski wanilii), wstawiamy na gaz i doporwadzamy do wrzenia. Do pozostałego mleka dodajemy przesiane mąki i żółtka. Krótko miksujemy ,( u mnie blender z końcówka miksującą). Wlewamy do gotujacego się mleka, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Cały czas mieszając gotujemy, aż budyń zgęstnieje(ok. 4-5 minut).


Foremki do babeczek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na placek o grubości ok. 3-4 mm. Szklanką wycinamy krążki i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Z ciasta wycinamy również odpowiednią ilość wierzchów do babeczek.


Do środka babeczek nakładamy po łyżeczce ugotowanego i ostudzonego budyniu, który powinien mniej więcej wypełnić ją w ¾. Napełnione babeczki przykrywamy ciastem. Dobrze dociskamy brzegi babeczek, unikniemy otwierania się podczas pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym do 200° C piekarniku przez 30 min. - na złoty kolor.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.




Razem ze mną wypiekali:


 Paweł i Magda   z bloga   Marder&Marder Manufacture
Iza                      z bloga   Smaczna Pyza
Alina                   z bloga   Ala piecze i gotuje
Urszula               z bloga   Moja Kuchnia
Paulina               z bloga   Czarna Oliwka 
Danuta                z bloga    Moje wypieki i nie tylko
Wiosenka Eksplozja Smaku  z bloga    Eksplozja Smaku
Kasia                  z bloga   Ulubione Przepisy
Elżbieta              z bloga    W poszukiwaniu SlowLife
Magda                z bloga    Z miłości do słodkości
Agata                 z bloga    Kulinarne przygody Gatity
Iwona                 z bloga    Gotowanie z pasją
Zuzanna            z  bloga    Gliko
Wiesława           z bloga    Zapach chleba
Kamila               z bloga    Życie ze smakiem
Monika               z bloga    Niezapomniane smaki
Marghe Malgorzata Zarzycka Andreucci
Małgorzata Gwardys

9 komentarzy:

  1. Fajne babeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczki jak marzenie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka piękna patera:))) Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje wszystkim za wspoly czas! To wciaga, jak nie przymierzajac pysznosci, ktore wypiekamy)
    Wisla, sa boskie)
    Profesjonalne buty do tanca, po prostu sie rozplywaja...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygladaja bosko a ja uwielbiam wszystko co z budyniem!

    Wpadnij do mnie na fit frytki!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Zapraszam!:)

    OdpowiedzUsuń