sobota, 27 grudnia 2014

Staropolski bigos mojej Mamy


Ile domów, tyle przepisów na bigos, i każdyzdaniem przygotowującego, jest najlepszy. W naszym domu bigos pojawiał się zawsze na Święta. Moja Mama mówiła, że dobry bigos zależy od rodzaju kapusty i jej przygotowania. 

W tym przepisie wykorzystałam kapustę kwaśną i słodką, suszone grzyby i śliwki, które dodają kapuście słodkawego posmaku. Jeśli macie możliwość dodajcie różne gatunki mięsa. Im więcej, tym lepiej. Znakomity efekt smakowy uzyskamy, dodając kawałek gęsiny lub dziczyzne. Warto pamietać, że czerwone wytrawne wino dodane do bigosu doda mu szlachetnosci, a jagody jalowca nadadzą potrawie myśliwski smaczek.

Bigos należy do potraw, które zyskują po kilkakrotnym podgrzewaniu. Danie łatwo się przypala, dlatego podgrzewamy je na małym ogniu, najlepiej porcje na jeden raz.
Oczywiście podany przepis to propozycja wyjściowa, bo ile domów, tyle przepisów J

Staropolski bigos mojej Mamy

Składniki na ok. 8 osob:
1kg kapusty kiszonej
1 kg kapusty słodkiej
po ½ kg wołwiny lub wieprzowiny( u mnie karkówka)
½ kg kiełbasy
¼ kg boczku wędzonego
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 ziarenka jagód jalowca
garść grzybów suszonych
10 śliwek suszonych bez pestek
1 mała cebula
pieprz, sól,
tłuszcz do smażenia


Grzyby zalewamy wodą i moczymy ok. 30 min.

Kapustę kwaszoną odciskamy z soku(soku nie wylewamy, bo być może będzie potrzebny do ponownego zakwaszenia kapusty, jeśli okaże się, że w trakcie gotowania straciła swoją kwaśność), płuczemy( jeśli jest zbyt kwaśna), odciskamy i kroimy. Zalewamy małą ilością wrzącej wody, gotujemy ok. godziny ze śliwkami.

Kapustę białą szatkujemy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy grzyby wraz z wodą, gotujemy 30 minut.


Mieso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy w kawałku wszystkich stron na tłuszczu. Mięso i pokroiony boczek dokładamy do kwaszonej kapusty i dusimy do miekkości. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu, aż będzie szklista. Dodajemy do kiszonej kapusty. Miekkie mięso wyjmujemy z kapusty i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki.


W jednym garnku mieszamy oba gatunki kapusty, mięso, boczek i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca. Dusimy około godziny.

Bigos najlepszy będzie na następny dzień, kiedy smaki dokładnie się wymieszają.

Smacznego.


5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, a że bigos uwielbiam to z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za mily komentarz) Mam nadzieje, ze bedzie smakowal.
      pozdrawiam swiatecznie)

      Usuń
  2. Kiedy dodajemy bialom kapustę

    OdpowiedzUsuń
  3. No wlasnie kiedy dodajemy kapuste bialom

    OdpowiedzUsuń
  4. No wlasnie kiedy dodajemy kapuste bialom

    OdpowiedzUsuń