niedziela, 7 kwietnia 2013

Ricotta na słodko




Śniadania zdecydowanie lubię na słodko, ale to nie znaczy, że kalorycznie.  Zapraszam na pyszną ricottę z migdałami, prażonym sezamem, cynamonem i miodem…. mmm miodzio…

Przygotowanie tej pychotki nie zajmie więcej niż pięć minut, a błogi stan po spałaszowaniu tego lekkiego jak chmurka śniadania, będzie trwał cały ranek)


Dla dwóch osób potrzebujemy:.
-    250 g serka ricotta lub innego słodkiego serka
-    ½ łyżeczki cynamonu
-    8 migdałow pokrojonych w grubsze płatki
-    1 łyżkę prażonych ziaren sezamu
-    1 łyżkę miodu
-    2 łyżki jasnego jogurtu( u mnie waniliowy)
-    8 sucharków

Serek ricotta ukręcamy łyżką na krem, stopniowo dodajemy jogurt i sprawdzamy, czy serek jest już wystarczająco kremowy. Serek można również podgrzać w garnuszku, wtedy szybciej otrzymamy kremową konsystencję.


Do kremowego serka dodajemy połowę cynamonu i ziaren sezamu, mieszamy.
Wykładamy porcję na talerzyk, przybieramy płatkami migdałów, pozostałym cynamonem i sezamem.  Całość obficie polewamy miodem.

Serkiem można zajadać się wprost z talerzyka, ale ja wolę nałożyć sobie znaczną porcję na sucharek.



smacznego))

3 komentarze:

  1. Mmmm... Musi być pyszne! A dziś w markecie zastanawiałam się czy wziąść ricottę (z zamiarem zrobienia placuszków) i jednak zrezygnowałam (a szkoda:( Byłoby smaczne, niedzielne śniadanko...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beetle, i jest pyszne!! trzeba jednak wybrac dobra ricotte... dla mnie obledny jest smak prazonego sezamu i miodu.... koniecznie trzeba zrobic))

      pozdrawiam)

      Usuń
  2. Prosto, słodko, a nawet zdrowo :) Uwielbiam ten kremowy smak ricotty, a jeszcze te dodatki... Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń