Śniadania zdecydowanie
lubię na słodko, ale to nie znaczy, że kalorycznie. Zapraszam na pyszną ricottę z migdałami, prażonym
sezamem, cynamonem i miodem…. mmm miodzio…
Przygotowanie tej pychotki
nie zajmie więcej niż pięć minut, a błogi stan po spałaszowaniu tego lekkiego
jak chmurka śniadania, będzie trwał cały ranek)
Dla dwóch osób
potrzebujemy:.
- 250
g serka ricotta lub innego słodkiego serka
- ½ łyżeczki
cynamonu
- 8
migdałow pokrojonych w grubsze płatki
- 1 łyżkę
prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżkę
miodu
- 2
łyżki jasnego jogurtu( u mnie waniliowy)
- 8
sucharków
Serek ricotta ukręcamy łyżką
na krem, stopniowo dodajemy jogurt i sprawdzamy, czy serek jest już wystarczająco
kremowy. Serek można również podgrzać w garnuszku, wtedy szybciej otrzymamy
kremową konsystencję.
Do kremowego serka dodajemy połowę cynamonu i ziaren sezamu, mieszamy.
Wykładamy porcję na talerzyk, przybieramy płatkami migdałów, pozostałym
cynamonem i sezamem. Całość obficie
polewamy miodem.
Serkiem można zajadać się wprost z talerzyka, ale ja wolę nałożyć sobie
znaczną porcję na sucharek.
smacznego))
Mmmm... Musi być pyszne! A dziś w markecie zastanawiałam się czy wziąść ricottę (z zamiarem zrobienia placuszków) i jednak zrezygnowałam (a szkoda:( Byłoby smaczne, niedzielne śniadanko...
OdpowiedzUsuńBeetle, i jest pyszne!! trzeba jednak wybrac dobra ricotte... dla mnie obledny jest smak prazonego sezamu i miodu.... koniecznie trzeba zrobic))
Usuńpozdrawiam)
Prosto, słodko, a nawet zdrowo :) Uwielbiam ten kremowy smak ricotty, a jeszcze te dodatki... Niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuń