środa, 21 maja 2014

Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego




Choć wiosna tego roku płata pogodowe figle,  coraz częściej mamy ochotę na lekkie i apetyczne dania. Tym wpisem mam nadzieję rozpocząć cylk takich właśnie dań.

Kasze idelanie sprawdzają się jako baza do świeżych, letnich  sałatek i doskonale smakują z sezonowymi warzywami. Na pierwszą letnią sałatkę wybrałam mój ulubiony pęczak i młodziutki bób. Miało być sycąco ale i lekko. Wy możecie dodać grilowaną cukinię, pomidorki, kukurydzę, rybę lub ulubiony ser. Na koniec całość koniecznie skropcie nitką tymiankowo-cytrynowego dressingu z oleju rzepakowego, ktory jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie powinno zabraknąć go w żadnej kuchni ani diecie.


Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego

Składniki dla 2 osób:

1 szklanka kaszy pęczak
250 g wyłuskanego bobu
6 ćwiartek karczochów w oleju
suszone pomidory w oleju
½ szklanki czarnych oliwek,
tymianek cytrynowy
skórka i sok z połowy cytryny eko
olej rzepakowy
sól/czosnek w granulkach/papryka (słodka lub ostra)

Kaszę dokładnie  płuczemy w zimnej wodzie.  Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę pęczaku. Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i dodajemy trochę tłuszczu ( oleju lub masła). Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, uważamy, aby woda nie wykipiała.  Jeśli pokrywka garnka ma zaworek, to możemy gotować pod przykryciem. W przeciwnym razie z lekko uchyloną pokrywka. Uważamy przy tym, aby nie wyparowało zbyt dużo wody. Po ugotowaniu zostawiamy na 30 minut pod przykryciem, możemy owinąć w gazetę i w kocyk. Tak opatulona kasza spęcznieje i stanie się sypka.


Bób gotujemy w osolonym wrzątku przez ok 8 minut. Odcedzamy, czekamy, aż lekko przestygnie i obieramy z zewnętrznej łuski.  Pozostałe warzywa kroimy w kosteczkę, a oliwki w krążki. Warzywa dodajemy do ugotowanej kaszy i delikatnie mieszamy.





Do  miseczki (u mnie mały słoiczek z pokrywką) wlewamy 3 łyłki oleju rzepakowego, skórkę i sok z cyrtyny, dodajemy sól, czosnek, paprykę, umyte i osuszone listki tymianku cytrynowego.  Całość  mieszamy.  Ja zakręciłam słoiczek i dobrze nim potrząsnęłam.  Gotową sałatkę polewamy dressingiem i wstawiamy na ok 1 h do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły. 



Pęczak z warzywami to lekkie danie obiadowe dla maturzysty, jest sycące, ale nie obciąża żołądka, ani umysłu. Podane prosto z lodówki jest idealną przekaską w gorące dni.  

Piknik majowy Akcja bez nabiału Posiłek dla maturzysty Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz